Simona Halep intră în rândul marilor sportivi ai lumii care au dat cărțile pe față și au recunoscut că mare parte din succesul lor se datorează colaborării cu un psiholog sportiv.
Într-o intervenție pentru Tennis Channel, campioana ediției 2018 a turneului de la Roland Garros a vorbit despre Alexis Castorri, o americancă al cărui cartier general este în Florida și care, la rândul ei, a realizat un portret-succint al numărului unu mondial, pentru WTA. „Este grozav să ai pe cineva cu care să poți vorbi și care să îți dea idei despre cum să rezolvi anumite probleme. Te ajută să te accepți așa cum ești când ai o ratare. Mă bucur mult mai mult de ceea ce fac acum. Văd totul altfel. Sunt mai fericită și zâmbesc mai mult. Acum viața e frumoasă!„, a spus Simona Halep.
Castorri are experiență în tenis. Ivan Lendl și Andy Murray se numără printre starurile care au acceptat să vorbească despre colaborarea cu aceasta. Cristina Bazavan a publicat, pe blogul său, un fragment din prefața cărții americancei – „36 mental workouts for peak perfomance at work, at play, in relationship” – semnate chiar de Lendl, în care sportivul cu opt titluri de Mare Șlem în palmares povestea: „După șapte luni de discuții, Alexis a creat pentru mine o serie de exerciții mentale, toate extrem de eficiente, care puteau fi executate în 15-20 de minute. Trebuia să le fac de câteva ori pe zi, ca un antrenament al mușchilor minții”.
Gerrard, Liverpool, lotul olimpic al Marii Britanii, O’Sullivan și baschetul
Conducerea clubului Liverpool a decis să îl angajeze pe psihologul Steve Peters. Acesta este acum descris, pe site-ul This is Anfield, drept omul care a oferit un ‘tunning mental’ capital. În momentul în care Roy Hodgson a anunțat că Peters va face deplasarea alături de naționala Angliei la turneul final din Brazilia (CM 2014), Steven Gerrard, legenda lui Liverpool, mărturisea: „Am avut o accidentare care amenința să pună capăt carierei mele. Am consultat 3-4 chirurgi, dar niciunul nu m-a convins că voi reveni pe teren. Atunci, am apelat la el (n.r. – Steve Peters). Te ajută să rămâi pozitiv, te ajută la forța mentală. A fost o etapă foarte importantă a carierei mele. I-am citit și cartea și acum înțeleg cum funcționează diferitele zone ale creierului, de ce ajungi să gândești anumite lucruri – de ce îți vine uneori să smulgi capetele copiilor sau de ce ajungi la un moment dat să pui totul în cârca soției Alex. A simplificat mult lucrurile pentru mine. Sunt mult mai răbdător acum. Cred că m-a ajutat mult ca persoană„, spunea Gerrard, potrivit ESPN.
Psihologul sportiv făcut cunoscut în întreaga lume de colaborarea cu Liverpool , dar și de rezultatele avute în 2008 cu echipa olimpică a Marii Britanii sau cu cei mai buni cicliști din Regat, a fost angajat și de către Ronnie O’Sullivan, superstarul snookerului. „Este un lucru pozitiv pe care l-am făcut. Este ultimul zar pe care îl am de aruncat în cariera mea. Dacă aș fi continuat să rămân în zona zbuciumată în care mă aflam, eram gata. Trebuie să reușesc să mă bucur în momentul în care joc„, declara, în 2011, ‘Racheta’, chiar în timpul Campionatului Mondial de snooker – potrivit The Guardian.
În egală măsură, trebuie remarcat și faptul că Michael Phelps a devenit cel mai medaliat sportiv la Jocurile Olimpice sub îndrumarea lui Bob Bowman, antrenor cu o diplomă în psihologia performanței, prezentat de multe ori pe site-urile americane drept antrenor și psiholog.
În NBA, un alt nume a făcut istorie. Kobe Bryant, Michael Jordan și Shaquille O”Neal au colaborat, toți, cu renumitul psiholog George Mumford.
Iar lista este mult mai lungă, dar pe alocuri și Schweizer – pentru însă sunt mulți sportivi care preferă să nu declare public că au lucrat cu un astfel de specialist.